Som første dansker: Claes Bang vinder stor europæisk filmpris

Claes Bang har vind i sejlene for tiden. Med sin præstation i svenske Ruben Östlund’s ‘The Square’ har danske Claes Bang høstet international anerkendelse i filmbranchen. Blandt andet til dette års Cannes Filmfestival, hvor hans præstation i filmen blev meget rost. ‘The Square’ endte også med at vinde dette års Guldpalme, som er den fornemeste pris til Cannes Filmfestival.

Ulrich Thomsen, Anders W. Berthelsen, Jesper Christensen, Mads Mikkelsen, Thure Lindhardt, Jakob Cedergren har alle været nomineret i kategorien ‘Bedste mandlige hovedrolle’ til European Film Awards, som er Europas svar på en Oscar. Ingen af dem har dog vundet. Faktisk har ingen dans vundet en European Film Award før.

Altså lige indtil i går aftes hvor Claes Bang vandt prisen som ‘Bedste mandlige hovedrolle’ for hans præstation i ‘The Square’. Han vandt den blandt andet foran Golden Globe vinderen Colin Farrell.

– Det er jo for fanden fantastisk at få anerkendelse for sit arbejde på den her måde. Altså det er jo helt helt helt tosset, det havde jeg aldrig nogensinde i mit liv forestillet mig, siger Claes Bang til TV2.

Claes Bang skriver sig nu ind i en eksklusiv klub af danskere der har modtaget den fine hæder. Udover Claes Bang er det kun Lars von Trier og Susanne Bier der har modtaget en European Film Award. De vandt prisen som ‘Bedste Instruktør’ for henholdsvis ‘Dogville’ og ‘Hævnen’.

50-årige Claes Bang har tidligere medvirket i film som Lærkevej, Blå Mænd og Nynne, ligesom han formentlig er kendt af mange som politimanden Martin i tv-serien om Anna Pihl.

Holdet bag ‘The Square’ kunne i det hele taget fejre en stor aften i går. Filmen løb nemlig med al opmærksomheden ved prisoverrækkelsen i Berlin, hvor den snuppede hele seks pris.

Filmen vandt prisen som ‘Bedste film’, ‘Bedste komedie’, ‘Bedste manuskript’, ‘Bedste instruktør’, ‘Bedste Scenografi’ og altså ‘Bedste mandlige hovedrolle’