Hiphop-pioner scratchede sig ind i hjerterne på publikum

Foto: Steffen Jørgensen (photo.stffn.dk)

En 60-årig mand står på scenen på VoxHall og giver en historietime. Men det er ikke den kedelige af slagsen, og det er næsten ikke til at tro, at underviseren er så langt oppe i alderen. Den ældre herre kunne nemt forveksles med en stærkt passioneret gymnasieelev, der fremlægger for sine uindviede klassekammerater. Energien fejler i hvert fald ikke noget.

Manden på scenen er hiphop-legenden, Grandmaster Flash, der mandag var på besøg i Aarhus med sit show ’Hiphop People, Places & Things’. Et show, der sætter fokus på historien og tilblivelsen af hiphop.

Grandmaster Flash gjorde sit ypperste for at formidle hjertebarnet og få publikum aktiveret. Amerikaneren er en virtuos, når det kommer til at mixe og scratche, og hans kunnen bag pulten er grænsende til eventyrlige. Det er der heller ingen, der kan anfægte efter mandagens forestilling. Hans fingerspidsfornemmelse for musik og publikum er uforlignelig, og hans energi er smittende.

Det var et ganske interessant liveformat. Hovedpersonen mixede og scratchede sig gennem hiphophistorien i forskellige segmenter, mens en præfabrikeret videopræsentation kørte i baggrunden. Grandmaster Flash fortalte, at han i udviklingsprocessen havde spurgt sig selv: ”Er der en måde, hvorpå vi kan vise folk, hvor denne kultur kommer fra? Kan vi gøre det live?”

Skal man være lidt hård, kan man mene, at det ikke lykkedes til fulde. Liveformatet var simpelthen ikke levende nok. Kulturen manglede simpelthen på scenen i showet. Nogle dansere eller dygtige, unge MC’s med lige så meget på hjerte, som Grandmaster Flash selv, havde tjent et formål i formidlingen af den stærkt dynamiske hiphop-kultur. Til tider mindede showet mest af alt om en PowerPoint-præsentation med udvidet animationspakke krydret med en knalddygtig DJ. Det var ikke helt levende nok, og Grandmaster Flash kom til tider til at fremstå meget alene på scenen.

Hvad der manglede i visuelt udtryk og opbakning til den aldrende herre på scenen, blev til gengæld kompenseret for i musikalsk udtryk. Stjernejockey’en præsenterede en tour de force gennem genrens stærkeste anthems. Showet var et overflødighedshorn af klassikere. De fleste kender følelsen, man får, når DJ’en skifter sang midt i en sikker vinder. Med Grandmaster Flash var der dog ikke langt til tilgivelsen, idet det næste nummer altid levede op til det foregående. Det var en stjerneparade af udødelige hits og et skønt, sammensat repertoire, han præsenterede. Der var plads til klassikere fra alle hylder: fra Bee Gees til Bowie til Biggie Smalls.

Man ville ønske, man havde haft Shazam kørende under hele koncerten, så man kunne have imponeret til næste komsammen med sin mangfoldige, mangefacetterede musikkendskab.

Der var rig mulighed for sing-along for publikum, som de kun halvkvalt og sporadisk omfavnede. Grandmaster Flash gjorde sit bedste for at aktivere publikum med opråb som ”Somebody make some nooooise!” og ”Everybody put your hands up!”. Han gjorde sit ypperste, og kontakten til publikum kan man ikke klage over. Hiphop-pioneren er en varm og meget charmerende ældre mand, der virkelig var nærværende og gik op i hans optræden. Men det var, som om han aldrig fik halet publikum helt ind. De havde taget maddingen og var bidt på krogen, men de manglede lige akkurat at blive hevet helt op oven vande.

Det skyldtes måske placeringen på en mandag aften. Der var godt fyldt på VoxHall – uden at være udsolgt – og hovedpersonen ytrede også sin begejstring fra scenen. ”This many people wouldn’t have come out on a Monday night in New York,” var den kontante udmelding. Placering mandag aften var lidt ærgerlig, idet det havde været den perfekte fest, inden folk tog ud og fuldede sig fredag aften. Flere flasker i baren havde måske også fået gang i flere fødder blandt de fremmødte.

Alt i alt var det en enormt sjov og anderledes oplevelse. Tiden fløj forbi, og man kedede sig aldrig takket være Stormester Flashs fingerfærdigheder bag pulten. Han formåede at holde opmærksomheden fanget gennem showet – særligt da historietimen var ovre, og han fik mere frirum til at freestyle.

Et ydmygt 60-årigt ikon takkede afslutningsvis af og trykkede hånd med menneskerne på forreste række, inden han forlod scenen til tilfredse tilråb fra det fremmødte folk.

Foto: Steffen Jørgensen (photo.stffn.dk)
Foto: Steffen Jørgensen (photo.stffn.dk)
Foto: Steffen Jørgensen (photo.stffn.dk)
Foto: Steffen Jørgensen (photo.stffn.dk)
Foto: Steffen Jørgensen (photo.stffn.dk)
Foto: Steffen Jørgensen (photo.stffn.dk)
Foto: Steffen Jørgensen (photo.stffn.dk)
Foto: Steffen Jørgensen (photo.stffn.dk)
Foto: Steffen Jørgensen (photo.stffn.dk)
Foto: Steffen Jørgensen (photo.stffn.dk)