Kan Blachman skabe sprudlende og idérige elever?

Thomas Blachman mener ikke, at det danske uddannelsessystem er gearet til at genere en ny generation, der går ud i verden med idérigdom. Derfor vil Blachman i programmet ‘Blachman på skemaet’ afprøve sin vision om at styrke det kreative potentiale og identiteten hos børn og unge allerede i folkeskolen.

I en pressemeddelelse fra DR lyder det, at han vil bevise, at man kan skabe sprudlende, idérige elever gennem undervisning i kreativitet. At det giver bonus at opfordre skoleelever i 1. – 9. klasse til at tænke stort – bare to timer om ugen. Hvor der ikke er fokus på målbare resultater og karakterer, men på kreative og menneskelige processer, der giver børn og unge selvindsigt og styrker deres tro på at turde at tænke anderledes. Hvor skoletræthed og tanker om at følge undervisning for lærernes fremfor deres egen skyld erstattes af ægte interesse og motivation for læring.

Thomas Blachman fortæller i pressemeddelelsen:

“Jeg har i årevis sagt, at jeg er det fag, der mangler i folkeskolen. Nu har jeg prøvet denne vanvittige tanke af med det her program, hvor jeg har været ude i felten og bevist, at der er et kæmpebehov, og at det nytter at gøre noget. For det står meget værre til, end jeg frygtede. Hvis ikke vi gør noget NU, bliver dette lille land løbet over ende. Hvad skal vi leve af? Hvad skal vi leve for? Det handler om at udvikle mennesker, så vi får det bedste frem i alle. Vi kan ikke klare os med den kreative klasse – de få med medfødt selvtillid. Vi er alle en del af en stor kreativ masse – alle skal lære at få ideer, tro på dem og realisere dem, så vi kan bygge et samfund på så stort et idé-grundlag som overhovedet muligt. Og dette starter i folkeskolen.”

Thomas Blachman har 12 dage fordelt over seks uger til at gennemføre sit eksperiment om at lade de to ugentlige folkeskoletimer ’understøttende undervisning’ erstatte af sit selvopfundne fag ‘I.D.faget’. Blachman underviser selv i sin teori, der skal vække de unges kreative hjerner og få dem til at udvikle konkrete ideer.

DRs redaktør Sofia Fromberg siger:

”I en tid hvor flere og flere unge går ned med stress, angst og præstationsræs, fordi de forsøger at passe ind og leve op til samfundets krav, rammer Thomas Blachman med sin vision og sit eksperiment i programserien ned i et væsentligt samfundsanliggende. Projektet handler om øget kreativitet i folkeskolen, og stiller samtidig spørgsmålstegn ved måden, vi håndterer individets udvikling på. Ønsker vi at have fokus på at skabe robotter, der kan kopiere mennesket – eller ønsker vi samtidig at skabe den bedste grobund for, at hvert enkelt ungt menneske kan udvikle sit potentiale optimalt; fordi de ved, hvem de selv er, og tror på deres egne evner – og derigennem kan gøre gavn for samfundet? Dét vil vi gerne være med til at skabe opmærksomhed om og sætte de danske værdier og visioner omkring uddannelsen af vores børn og unge til debat.”

’Blachman på skemaet’ sendes 17. og 24. april klokken 20.45 på DR1.

DR-0260165