Lars von Trier-fotograf om ny film: Har aldrig set noget lignende

Den københavnske filmfestival CPH PIX tog onsdag sit startskud, da Lars von Trier lagde vejen forbi Imperial med sin nye film, The House That Jack Built.

Woovisions udsendte reporter var til stede på den røde løber, da instruktøren og flere af filmens skuespillere kastede lidt stjernestøv over åbningsgallaen på den københavnske filmfestival.

Han fangede filmens fotograf, Manuel Claro, til en snak om arbejdet med The House That Jack Built.

– Som sædvanlig har det været fantastisk at arbejde sammen med Lars. Han er en fantastisk instruktør – det er han bare, fortæller Manuel Alberto Claro.

Manuel Claro og Lars von Trier har tidligere arbejdet sammen på filmene Melancholia og Nymphomaniac, og med The House That Jack Built er Claro for tredje gang i træk von Triers foretrukne samarbejdspartner, når det kommer til realiseringen af instruktørens visuelle visioner.

Den nye film har budt på en række udfordringer, der har været del af en spændende og lærerig proces for den 48-årige chilenskfødte fotograf, der er uddannet på Den Danske Filmskole.

– Hver af Lars’ film er jo fantastisk på hver sin måde. Der har været en masse blod og en masse special effects og make-up. Det har været superinteressant at lære om det og få det til at fungere. Det har været den store udfordring. Den ventetid, der var med det, og ligesom at forstå den proces.

-Ellers så er det jo en rimelig enkel film. Vi følger én mand, griner Manuel Claro.

Fotografen fortæller, at man i den nye film er gået efter et lidt andet visuelt udtryk end de film, de to filmfolk tidligere har arbejdet sammen på.

– Dark and gritty er to gode ord. Men vi er også gået efter noget, som måske er lidt mere æstetisk end Nymphomaniac. Noget, der er lidt mere visuelt æstetisk.

– Men ellers er det lidt den samme måde at arbejde på med håndholdt kamera, og hvor man følger scenen og karakteren, fortæller Manuel Claro på den røde løber inden filmfremvisningen.

Han er heller ikke i tvivl om, hvad The House That Jack Built vil blive husket for. Ifølge ham skildrer Lars von Triers nye værk noget unikt, han ikke har set magen til før på film.

– Ikke for at spoile, men den slutter sådan ret spektakulært. Det tror jeg godt, den vil kunne blive husket for. I Melancholia havde den en ret spektakulær start, men her er det mere slutningen, der er spektakulær, og som måske er noget, man ikke har set før. Også i kraft af, hvor det foregår. Det er ikke noget, der er skildret på film så tit. Jeg har i hvert fald aldrig set det før, pointerer Claro med et grin.

Den dansk-chilenske filmfotograf fortæller, at han er glad for at være del af CPH PIX-programmet. Det er en filmfestival, han holder meget af, og som han selv tidligere har været en vigtig del af.

– Jeg synes, det er en skøn festival. Jeg har selv siddet i jury for nogle år siden. Det er en dejlig festival, som har en god karma, og det er sådan en blanding af branche og publikum på en virkelig god måde. Det føles, som om det er en stor publikumsfestival, hvilket, jeg synes, er rigtig dejligt.

-Den har også et miskmask af en masse forskellige typer film og en masse forskellige genrer, og det hele er baseret på stor kærlighed til film, så det, synes jeg, er superinspirerende og sjovt og farverigt.

The House That Jack Built får premiere i landets biografer den 29. november 2018.

manuelclaro
Manuel Alberto Claro og Louise Mieritz. Foto: Daniel Laursen