Von Trier-aktuel skuespiller kæmper om Oscar: Man håber selvfølgelig på at vinde

Skuespiller Marijana Jankovic har haft et godt år med medvirken i Lars von Triers nye film og festivalsejr for sin debut som instruktør, men muligheden for en Oscar-nominering kan gøre 2019 til et endnu bedre år for det dansk-montenegrinske multitalent.

Marijana Jankovic strålede som solen, da hun sidst i september indtog den røde løber i Imperial til åbningsgallaen af filmfestivalen CPX PIX.

Og det er intet under, når man tager anledningen og udviklingen af hendes karriere i tiden op til åbningsgallaen i betragtning.

Blot nogle få uger før kunne hun lade sig hylde, da hun modtog prisen for Bedste Danske Kortfilm ved Odense International Film Festival for sin debutfilm som instruktør, og en sen onsdag aften i september stod hun så til forpremieren på Lars von Triers nye film, The House that Jack Built, som hun medvirker i.

For den 36-årige skuespillerinde var opkaldet, der endeligt bekræftede, at en af landets største instruktører, Lars von Trier, gerne ville have hende med i sin nye film, noget af en oplevelse.

– Det føles som en drøm, der går i opfyldelse. Sådan helt basalt, fortalte Marijana Jankovic på den røde løber til Woovisions reporter.

Og selvom Jankovic ikke spiller den største rolle i filmen, er oplevelsen ikke én, hun ville være foruden.

– Det er jo en lille rolle, jeg har i den, så på den måde synes jeg ikke, at jeg har kunnet komme i dybden med en karakter. Men det har været en rigtig god oplevelse. De dage, jeg har været sammen med dem, var de en stor fornøjelse at arbejde sammen med og ikke mindst at møde Lars [von Trier, red.] og Matt [Dillon, red.].

Skuespillerinden er heller ikke i tvivl om, at den film, der er kommet ud af samarbejdet, er værd at gå i biografen for at opleve.

– Publikum kan forvente noget gys og grin og en god tur i biffen. Det er en god film, synes jeg.

– Lars kan noget, som andre ikke kan, og det formår han så at gøre endnu en gang. Han overrasker også. Det er altid lidt i samme spor, men så alligevel så er det noget nyt, siger Marijana Jankovic.

Drømmen om Oscar-nominering

Deltagelse ved landets filmfestivaler er ikke en uvant oplevelse for Marijana Jankovic i året 2018. I starten af september måned høstede hun endda selv en pris på landets ældste filmfestival, da hendes kortfilm Maja vandt prisen for bedste kortfilm og samtidig blev Robert-nomineret.

For skuespillerinden, der er uddannet ved Skuespillerskolen ved Århus Teater, markerer kortfilmen et nyt, uudforsket kapitel af karrieren, som hun først er begyndt at skrive de første sider af nu.

– Det er en start på en ny passion, jeg også har, hvor jeg gerne vil skrive og instruere. Så hvis jeg kan kombinere det med mit skuespil, vil jeg være rigtig glad, fortæller Marijana Jankovic, der har instrueret filmen og skrevet manuskriptet i samarbejde med Adam August.

Det er jo inden for samme genre, men selvfølgelig er det også anderledes. Jeg synes, jeg prøver nogle andre kræfter af, og jeg har jo også taget ved lære af, at jeg selv er blevet instrueret før, så det er lidt en kombination af alt, hvad jeg har lavet før. Så jeg prøver lidt noget nyt, men så fremmed er det heller ikke, for det er jo stadig filmens verden, siger den nyudklækkede instruktør.

Prisen på Odense International Film Festival har også åbnet døren for nomineringer i endnu større sammenhænge. Vinderen af Bedste Danske Kortfilm på den odenseanske festival er nemlig kvalificeret til at dyste om en Oscar i kortfilmskategorien.

I den kategori har danske film klaret sig utroligt flot gennem en årrække, og senest vandt Anders Walters Helium, som Marijana Jankovic i øvrigt medvirkede i, en Oscar for bedste kortfilm i 2014

Jankovic tør da også godt drømme om, at hendes film kan gå hele vejen og vinde prisen i konkurrence med nogle af verdens største filmfortællertalenter. Men først skal prisen lige nå igennem det skarpe nomineringsnåleøje.

– Nu har vi jo sendt den af sted, så nu må vi se, hvad der sker. Der er lange udsigter til sådan noget. Film bliver sendt fra hele verdenen. Men jeg håber, at vores chancer er gode, og jeg synes, at vores film i hvert fald fortjener at blive shortlistet – hvis ikke at vinde.

– Men man håber selvfølgelig på at vinde. Vi laver jo ting for at vinde, konkluderer multitalentet Marijana Jankovic afslutningsvis.

Om instruktørtalentets kortfilm bliver Oscar-nomineret, må hun og resten af det filminteresserede Danmark spændt vente med at få afsløret. Oscar-nomineringerne til prisuddelingen i 2019 bliver først offentliggjort den 22. januar 2019.