Anmeldelse af Snefald: En ‘jævla’ god julekalender med tårnhøjt niveau

DR har i år valgt at bryde traditionen for julekalendere. Normalt producerer DR en ny julekalender hvert andet år, og når de ikke producerer en ny julekalender så sender de en genudsendelse af en dansk julekalender.

I år har man valgt at indkøbe den norske succes julekalender ‘Snøfall’, der på dansk har fået titlen ‘Snefald’. Serien har fået danske stemmer, så alle kan følge med. DR har dog også været så venlige at smide den originale norske version online. Netop den originale norske version er den jeg har set, da jeg gerne vil opleve serien, som den blev vist i Norge.

I julekalenderen følger vi den forældreløse Selma på 9 år, som mistede sine forældre i en ulykke, da hun var tre år gammel. Selma blev sammen med hunden Caspar midlertidigt placeret hos den strenge nabodame Ruth. Nu er Selma ni år gammel og hun bor fortsat hos Ruth. Hun drømmer om at få sin egen familie.

Efter et skænderi med Ruth, og et brev sendt til julemanden, havner Selma i byen Snefald, hvor julemanden Julius hænger ud med alle sine nisser. I Snefald begynder hendes livs eventyr med magi, overraskelser og farer. I Snefald møder Selma blandt andet børnene Pil og Frida, og senere børnenes bedste ven Julius, som er selveste julemanden.

Foto: NRK
Foto: NRK

I Snefald er der varme, glæde og god stemning hele vejen rundt. Den 273-årige Julemand Julius er en frisk mand med masser af energi og er ikke så villig til at følge dagens planlagte program fastsat af hans assistent Winther, som har en forkærlighed for orden og ikke er så glad for leg og morskab.

Den varme og gode stemning der er i Snefald findes ikke i Selmas verden. Den er grå, kedelig, trist, fyldt med beton og støvregn hver dag. En stemning som de eminent har vist på billedsiden, hvor den eneste farve i Selmas verden er hendes egen jakke.

Og netop det med en pæn billedside er et stort plus for den 50 millioner norske kroner dyre julekalender. Det er hele vejen igennem pænt og gennemtænkt. Virkelig godt arbejde.

Foto: NRK
Foto: NRK

Imens det store dilemma i Selmas verden er den strenge Ruth og Selmas ønske om en familie, er det noget andet der fylder i Snefald. Her mangler man nemlig en ny julemandens hjælper, der også kan tage over for den nuværende Julemand. Som vi alle nok ved, i hvert fald efter at have set julekalenderen, skal der skiftes julemand hvert 250 år.

I Snefald er der to store bejlere til tjansen som julemandens hjælper. Det er sekretær Winther og det glade barn Pil. Hvem der skal være hjælperen bestemmer Oraklet og hvem han vælger må vi vente med at finde ud af. Allerede nu er vi dog klar over at der kommer en konflikt mellem Winther og Pil, som begge jo gerne vil være Julemandens Hjælper.

Foto: NRK
Foto: NRK

I de kommende afsnit bliver vi også klogere på hvilken forbindelse de to verdener har med hinanden. Allerede nu ved vi dog at Selmas far, Albin, er Julemandens afdøde søn, som valgte Snefald fra til fordel for livet på jorden. Mon ikke vi får meget mere at vide om det inden juleaften. Det tror jeg nok.

Skuespillet i denne serie er også virkelig godt. Julemanden Julius, som spilles af Trond Høvik, gør det eminent, og det er virkelig en fornøjelse at se hans glade skuespil udfolde sig på skærmen. Den strenge Ruth, som spilles af Kjerstik Elvik, gør det også fremragende som streng dame der elsker orden, og altid bruger et æggeur til at time hvor lang tid hun har til hvert af dagens gøremål.

Børnene i serien gør det også godt. Mere end 1200 børn var til casting på julekalenderen, og de norske casting folk har gjort et godt job med at udvælge rollerne.

I nogle af de unge hovedroller finder man Siri Skjeggedal som Selma, Even Aakre som Selmas bedste ven Håkon og Kevin Haugan som den lille nisse Pil fra Snefald.

Alle børnene har det tilfælles at de spiller deres rolle med en skøn ungdommelig charme og udstrålinger, som gør at man som seere hele tiden synes at det er interessant at kigge på. De leverer nemlig deres skuespil på en dejlig medrivende facon, som jeg også er sikker på alle de danske børn vil elske.

Denne julekalender er en fantastisk norsk produktion og en ting er helt sikkert. Jeg kommer til at glæde mig som et lille barn til at se alle afsnit af denne julekalender.

Som nævnt i starten er julekalenderen blevet dubbet til dansk, så selv de mindste kan være med, men jeg vil klart anbefale alle der har lyst at se originalversionen på norsk, som DR har lagt ud på dr.dk. Der er danske undertekster på.

Se Snefald med danske stemmer: Snefald – med danske stemmer

Se Snefald med norske stemmer Snefald – norsk originalversion med danske undertekster