Anmeldelse af ‘Tinkas juleeventyr’: Genkendelig historie i nye nisseklæder

‘Tinkas juleeventyr’ er den store nyproducerede julekalender satsning fra TV2. Historien virker bekendt. Nisser og mennesker er adskilte, denne gang fordi menneskene har været nogle værre baryler og stjålet nissernes julestjerne så de ikke længere har magiske evner.

I første afsnit finder vi ud af at Tinka er halvt menneske og halv nisse, og det med at hun er halv menneske er noget der for alt i verdenen skal skjules. I nisseland bliver menneskene nemlig stadig set som onde.

I menneskeland finder vi Lasse, der sammen med far og lillesøster flytter ud til deres mormor, fordi Lasse er en rod sammen med hans københavner venner. Faren håber på at lidt landlig idyl kan skabe en mere fredelig søn. Lasse er dog utilfreds, og vil gerne stikke af hurtigst muligt. Hans flugtforsøg bliver dog hurtig forpurret af farmand.

Foto: TV2
Foto: TV2

Man kan jo gætte sig til at Tinka og Lasse kommer til at mødes, og at de sammen kommer til at redde julen og forene mennesker og nisser igen efter 100 års adskillelse. Et rigtigt genkendeligt og lykkeligt juleeventyr, som hele familien kan samles om foran fjernsynet. For dem der savnede julen i DR’s julekalender sidste år kan glæde sig over at den i den grad er tilbage i TV2’s julekalender i år.

Det er produktionsselskabet Cosmo Film der står bag julekalenderen. De har tidligere stået bag julekalender succeserne ‘Jesus og Josefine’, ‘Jul i Valhal’ og ‘Juleønsket’. Det synes tydeligt at det er Cosmo Film der står bag dette års julekalender, da historien minder om deres tidligere julekalendere. Der er spændinger mellem det naturlige og overnaturlige, men til sidst ender det lykkeligt.

Det er genkendeligt, og det er en formel der henvender sig godt til det især yngre publikum. Selvom om de overordnede linjer er genkendelige betyder det ikke at deres julekalendere er kedelige, snarer tværtimod. De har alle sammen  et forskelligt plot og forskellige tidslinjer der gør dem spændende at følge. Og så er Cosmo Film rigtig gode til at blande det overnaturlige sammen med det naturlige på en fængede måde, som især børn kan lide og kommer til at huske i fremtiden.

Foto: TV2
Foto: TV2

Jeg er da også sikker på at ‘Tinkas juleeventyr’ bliver interessant at følge. Selvom vi kender de overordnede linjer, så er det jo en helt ny historie der udspiller sig. Dramaet frem mod julefreden bliver stadig interessant at følge, og man skal jo huske på at en julekalender mest er til for børn, så det skal jo også være en historie de kan følge, og det er Cosmo Film og TV2 gode til at skabe.

Det er en generel ting for TV2 at de viser en hyggelig familiejulekalender der emmer af jul og henvender sig til den yngre målgruppe, mens DR er dem der laver de julekalendere der er mere nytænkende omkring deres historier og henvender sig til et mere bredt publikum. Det er en balance som egentlig er fin. Så er der noget til enhver smag.

Julekalenderen på TV2 i år bliver en fortælling om hvordan mennesker og nisser igen finder freden, og måske nogle mennesker og nisser endda finder kærligheden? Hvem ved? Det er en julekalender der ikke er særlig original i historiens hovedtræk, men som alligevel får skabt en spænding og en originalitet med historien om mennesker og nisser. Det er en julekalender specielt de yngre vil sætte pris på, og en julekalender der kommer til at emme at familiehygge og god stemning. Det er en julekalender for hele familien. Så på den måde er alt som det plejer når TV2 producerer julekalenderen.