Anmeldelse: Jimmy Carr “Funny Buisness”

Jimmy Carr optrådte i Danmark for første gang i 2015, hvor han var i København for at optræde i et udsolgt DR Koncerthuset. I år vendte den britiske komiker tilbage til Danmark, både DR Koncerthuset i København og Musikhuset i Aarhus.

Jimmy er en mand som deler vandende med hans, ofte, offensive komik. Der findes mange der elsker ham, og der findes også mange der synes at han er en idiot. Personligt synes jeg at Jimmy formår at lave decideret gode jokes, og selvom han ikke er bange for at joke om særlig meget (hvis overhovedet noget) så formår han, for det meste, at lave jokes som ikke bare er offensive og stødende for nogle, men faktisk er ganske fine jokes.

Hans onemanshows er bygget meget op omkring bare at fortælle one-liners, uden nogle særlig struktur, historie eller rød tråd der løber igennem showet. Det er på mange måder det der gør det seværdigt at se, fordi man hurtigt er videre til næste joke. Det betyder også at han kan tillade sig at lave jokes som ikke virker, uden det vil have den store betydning for helhedsoplevelsen af showet, da man lige bagefter er videre til en ny joke man kan grine af. Det er dog også det der gør at hans show ikke har et ligeså godt flow og tempo som så mange andre onemanshows, men ofte så slipper han godt fra det, og det gør han i højeste grad fordi han er så dygtig til at skrive jokes som han er.

Hver gang jeg ser Jimmy Carr bliver jeg imponeret over at et menneske kan skrive så mange velfungerende jokes som han kan, for man skal tænkte på at Jimmy Carr uden tvivl er branchens mest aktive komiker, han har hvert år, nærmest uafbrudt, siden 2003 rejst rundt i verden på 9 forskellige turnerer (nummer 10 har han allerede premiere på til efteråret). Det er simpelthen imponerende, og det er noget de fleste komikere vil holde sig langt fra, fordi man også skal nå at finde på nyt materiale, afprøve det og lave et show ud af det. Der har Jimmy så en fordel fordi han i princippet ”bare” fortæller jokes uden historier eller røde tråde.

I Aarhus leverede Jimmy et show, som var et rigtigt Jimmy Carr show, hvor han fortalte en masse jokes, uden nogle rød tråd, men som fik publikum til at bryde ud i grin stort set hele tiden, og det endda til nogle jokes som nogle mennesker måske vil fortryde de har grint af. Men det er det Jimmy kan, han kan få os til at le af de mest absurde ting, og det foregår i så hurtigt tempo at man næsten ikke opdager nogle af de grusomheder man lige har grint af.

En anden ting som er noget som Jimmy Carr har gjort sit populær på, er hans emne til at håndterer såkaldte ”hecklers”, som er en beskrivelse for folk som afbryder en komiker med at sige et eller andet. Det er noget som folk normalt ikke gør, da man ikke vil ødelægge oplevelsen for andre, eller få komikeren ud af hans rutine, men Jimmy Carr har efterhånden gjort det til en tradition selv at bede publikum om at ”heckle” ham. I Storbritannien og andre engelsktalende lande fungere det ret godt, men selvom de fleste danskere taler ret godt engelsk, fungerer det ikke helt lige så godt herhjemme. Selvfølgelig var der folk der benyttede muligheden for at råbe mere eller mindre sjove ting op til velklædte Jimmy Carr, og som Jimmy har for vane bruger han, hans hurtigt tænkende hoved til hurtigt at leverer et godt comeback, og det er nærmest hver gang han laver et godt comeback. Det er også en af de ting jeg synes er fantastisk ved Jimmy Carr, hans evne til at finde på kreative og sjove comebacks til nærmest alle situationer er imponerende.

Før showet startet, og i pausen mellem første og anden del, blev der på en stor skærm på scenen informeret om at publikum havde mulighed for at sende beskeder, jokes og andre emner man lige havde på hjertet en søndag aften i Musikhuset Aarhus ind til Jimmy. Det var så det første halvdel af anden del af showet gik ud på, den store skærm blev brugt til at vise nogle af de beskeder der var kommet ind. Denne del af showet tager, ligesom ”heckle” perioden naturligt nok noget af flowet ud af hans strøm af jokes, men det fungerer. Det fungerer godt fordi danskerne, åbenbart, har lidt lettere ved at skrive grovheder, jokes og andet via tekst. Der er noget dejligt naturligt over at Jimmy også selv læser beskederne for første gang, det giver en forholdsvis dejlig og løsslupen stemning i salen, uden folk dog begynde at løbe nøgne rundt og opfører sig mærkeligt. Selvom nogle af beskederne, er nogle de har med rundt på hele tournen, så fungere denne del af showet rigtig godt, fordi det giver Jimmy muligheden for at komme ud af det sæt han fortæller hver aften, og han for lov at udfolde det begavede og store talent han har, og det gør om nogen showet bedre.

Generelt var jeg virkelig underholdt under det knap 2 timer lange show, og showet her beviser at selvom Jimmy laver stort set alle hans one man shows i samme stil, så formår han at fornye sig selv, og blive ved med at levere materiale i høj klasse, og det gør at showet her fortjener 4 ud af 6 stjerner.