Anmeldelse: Summer.Comedy i Aarhus

Lørdag aften blev der for første gang nogensinde afholdt Summer.Comedy i Aarhus. Et udendørs comedy arrangement som havde sin begyndelse i Holstebro tilbage i 2015. I år har de besluttet at udvide konceptet, så man også kan opleve det i Aarhus og Silkeborg. Og netop Aarhus var første stop på vejen i år. Lidt over 500 mennesker var på plads ved Amfiscenen mellem Musikhuset Aarhus og Aros for at opleve comedy under åben himmel med Christian Fuhlendorff, Ruben Søltoft, André Jakobsen og Jonas Kjærsgaard. Den sidste komiker var en lille overraskelse de havde taget med, som ikke var programsat.

Herunder følger en anmeldelse af alle komikerne, i den rækkefølge de optrådte.

Jonas Kjærsgaard

Jonas er en komiker man med stor sandsynlighed har oplevet på en Open Mic i Aarhus, eller set ham da han optrådte til Zulu Comedy Galla i 2015 som æsel, nyt håb eller hvad de nu kalder dem. Jonas har en lettere akavet tilgang til sin comedy på scenen, og det er en af de ting jeg finder sjovest ved ham. Hans jokes er af svingende kvalitet, nogle er overraskende og sjove, mens andre falder igennem. En ting han er god til er dog at forsøge at redde de jokes der falder igennem. Han er ikke bleg for at der bliver lidt akavet stemning, men det er han jo nok også efterhånden vant til må man formode. Ikke fordi han er dårlig som sådan, men mere fordi han opbygger sin komik rundt om det at være akavet på scenen.

Jeg var dog ikke ubegrænset fan af hans optræden denne lørdag aften. Hans jokes var der egentlig ikke så meget i vejen med, de er som man kender Jonas bedst. Nogle er sjove, andre er.. ja. Det jeg ikke kunne lide ved hans optræden var at det blev alt for uprofessionelt i forhold til showets størrelse. Et eksempel er at han flere gange tjekkede sin telefon for at holde øje med hvor lang tid der var gået, og hvor lang tid han havde tilbage. Der var også flere gange hvor det virkede til at han ikke var helt sikker på hvad den næste joke var. Det virkede ikke forberedt, og den slags går bare ikke når der sidder mere end 500 mennesker.

Det kan meget bedre gå an på Open Mics hvor man lidt forventer at det kan være uprofessionelt til tider.

Jonas leverede egentlig en række ganske fine jokes, som også fik publikum til at grine, men han tog selv pusten ud af ballonen ved at køre tempoet unødvendigt ned for blandt andet at tjekke sin telefon. Det blev for uprofessionelt til mig, og derfor får han kun 2 stjerner.

André Jakobsen

André er fra Næstved og har varmet op for Linda P. Personligt har jeg aldrig hørt navnet André Jakobsen før jeg så reklamen for dette show. Derfor var jeg selvfølgelig spændt på hans optræden.

En del af showet var bygget op omkring at han kommer fra Næstved, og har arbejdet i Næstved Storcenter. Forståeligt nok. Man kan sagtens få meget sjovt ud af at komme fra en by der vel er en form for Randers på Sjælland. Det er i hvert fald det indtryk jeg har fået af næveren.

André levere egentlig en omgang fin komik, og i modsætning til Jonas var han meget mere professionel på scenen. Der kan man godt mærke at han har mere erfaring med store scener. Hans komik er let fordøjelig, er ikke stødende og var med til at give et løft i humøret blandt folk ved Amfiscenen. Hans komik er dog ikke noget ekstraordinært, og jeg blev ikke overrasket over nogle af hans jokes. Hvilket ikke nødvendigvis er en skidt ting. Hans jokes er nemlig ikke dårlig skrevet, og han er god til at levere dem på en scene. Derfor får André 4 stjerner.

Ruben Søltoft

Ruben Søltoft var jo klart en af dem der har fået flest folk til at købe en billet til dette show Han er blevet en af de mest populære komikere i Danmark. Tænk hvor meget et dådyr kan gøre for din karriere. Selvfølgelig har han også fået bygget en stor fangruppe op ved at medvirke i Sjit Happens og lave et ganske underholdende one man-show.

En ting der altid overrasker mig ved Ruben er hvor klam han egentlig er. Selvom jeg efterhånden har set ham en del gange har jeg altid en forventning om uskyldig komik fra en helt uskyldig komiker. Uskyldig er dog bestemt ikke et ord jeg vil bruge om hans komik. Den er klam. Dog klam på en måde så man brækker sig af grin. Klam på en måde hvor man tænker “Aaargh” samtidig med at man ikke kan lade være at grine. Det er ikke offensiv komik. Det er komik alle kan relatere sig til, eller, forhåbentlig ikke det hele. Men i mange eksempler er det komik man kan relatere sig til. Som når han fortæller sjove og pinlige historier om rejser han har haft med en kæreste han egentlig ikke var vild med mere.

Ruben er et naturtalent på en scene, og det virker som en selvfølge at han er blevet så populær som han er. Ganske fortjent skal det siges. Han skriver jokes der gang på gang overrasker mig, men en anden slutning end min forholdsvis simple (åbenbart) hjerne kan tænke sig frem til. Det er topklasse underholdning der flere gange fik en tåre frem i mit øje. Ruben gjorde det fremragende, og han bliver belønnet med 5 stjerner.

Christian Fuhlendorff

Forhelvede hvor er Christian Fuhlendorff en god komiker. Forhelvede hvor er han fantastisk på en scene. Forhelvede hvor nyder jeg at se ham live hver evig eneste gang. Og forhelvede hvor glæder jeg mig meget til hans næste one man-show i to dele.

Jeg ved faktisk ikke helt hvor jeg skal starte med at beskrive denne rejse vi gik igennem med Christian på hans næsten 50 minutter lange optræden (han var vist egentlig kun planlagt til 30 minutter).

En rejse var nemlig det vi var på. En rejse der udviklede sig igennem showet til at dække en masse forskellige temaer. Det handlede blandt andet lidt om jordens begyndelse, og en masse andet omkring videnskab. Altså en lille forsmag på hans næste one man-show.

Rejsen udviklede sig igennem showet. I det første lange stykke tid grinede vi alle sammen. Flere folk var i tårer, og der var en virkelig god stemning på pladsen. Men så. Bum. Så smaskede Christian en stor fed lussing lige i hovedet på os alle sammen. En syngende lussing der gjorde at de mere end 500 mennesker blev helt stille. Så stille at hvis Christian ikke snakkede kunne man høre en nål falde til jorden.

Stilheden kom på baggrund af at Christian berørte et emne der stadig er meget sårbart i Danmark. Et emne vi egentlig ikke snakker så åbent om, og ikke et emne vi griner så meget af igen. Hvad var det emne så? Pædofili, voldtægt, mord? Nej det var såmænd fedme. Men ikke fedme på den klassiske komiske måde. Nej. Christian havde lavet sin egen drejning på det emne.

Uden at ville afslører alt for meget, så snakkede han om at han havde reddet en ven der var afhængig. Ikke af alkohol, men af sodavan. Bum. Og så kom lussingen. Christian spurgte publikum om der var nogen forskel på om han havde reddet en ven fra en afhængighed af alkohol eller sodavand. Der var selvfølgelig ingen der svarede, og derefter fortsatte han med sin pointe.

En pointe der drejede sig om det dobbeltmoralske i at det ikke bliver set ned på at sige til tynde mennesker at de skal spise noget mere, i hvert fald ikke set ned på i samme grad som det bliver at sige til en overvægtig person at de skal tabe sig.

Der var helt stille blandt publikum. Christian beskrev selv stilheden med at det kommer for tæt på. Det bliver for virkelig. Det tror jeg også er helt rigtigt. En anden grund til stilheden på pladsen var også at det han sagde ikke var sjovt. Det var rigtigt. Det var rigtigt på den måde at det får ens tanker til at flyde. Man overvejer sin egen holdning til det han fortæller. Den stilhed der var på pladsen var en god stilhed. Det var en eftertænksom stilhed. En stilhed jeg beundrer Christian for at fremdyrke. Han ved godt at stilheden vil komme, men han taler om det alligevel. Og tak for det. Det giver hans show en helt anden dimension. Det bliver ikke et show vi husker bagefter. Et show vi tænker på bagefter. Et godt show er hvad det var. Christian turde stå ved sin holding, selvom han ikke ved hvordan folk reagerer på det. Respekt for det.

Det er generelt en forholdsvis ny tendens i dansk comedy at deres shows ikke blot handler om at få folk til grine, men også få folk til at tænke. Linda P, Rasmus Bjerg og Rune Klan er alle komikere der har lavet et one man-show der har en dybere mening end blot at underholde folk.

Det er en tendens jeg er stor fan af. De shows jeg ser hvor der er mere mening end blot billige grin bag showet er shows jeg husker. Det giver mig respekt for komikere der tør det. Det handler selvfølgelig om at finde en hårfin grænse så comedy shows stadig er comedy, men for mig må der hjertens gerne komme et personligt præg ind over comedyen. Også mere end at den by man kommer fra er lidt en bøv by.

Christian viste i aften at denne tendens med at give shows dybere mening er noget han kommer til at mestere. Ligesom han allerede mestre improvisationens kunst. Christian er forrygende, og min respekt for ham steg med flere procent i aften. Det bliver fuldt hus til Christian. 6 ud af 6 stjerner, og en advarsel til Anders Matthesen. Din efterfølger er fundet. Christian kommer til at overtage din plads som kongen af dansk stand-up, når du engang stopper karrieren. Det er jeg efterhånden sikker på.

Ikke for at sammenligne de to direkte. Anders har dog hele tiden haft succes blandt andet på baggrund af hans direktehed og det at italesætte forskellige problemer i denne verden. Det jeg så i aften fra Christian viser at han kan gøre det samme, bare på sin egen måde. Christian kan skabe shows der får os til at tænke, ligsom Anders gør. Igen uden at sammenligne dem fordi deres shows, og opbygningen af deres komik er helt forskelligt.

Men hvis Christian fortsætter udviklingen den vej han er begyndt på nu, er der en mulighed for at han kommer til at lave comedy shows der er meget bedre end noget show Anders nogensinde har lavet. Jeg håber for dansk comedy at det sker. Anders har sat barren højt. Jeg håber Christian sætter den højere.

Samlet set

Summer.Comedy i Aarhus var et vellykket arrangement hvor over 500 aarhusianere blev underholdt på en forholdsvis dejlig aften i Aarhus, hvor det kun var blæsten der var lidt chikanerende. Et fremragende arrangement jeg gerne kommer til igen næste år. Min eneste klage er længden på pauserne. Slap lidt af med dem. Mellem hver komiker var der intet mindre end 30 minutters pause. Puha hvor bliver det trættende i længden med så meget pause. Det kunne man også se på folks ansigter rundt omkring. Der var mange tomme blikke der bare ventede på næste komiker. Mit råd er at korte pauserne ned til 10-15 minutter. Det er rigeligt.

Derudover var det et lille vellykket arrangement, som jeg belønner med 5 fede stjerner.