Anmeldelse: Clarkson, Hammond og May er tilbage

Jeremy Clarkson, Richard Hammond og James May er tilbage med sæson 2 af deres bilprogram ‘The Grand Tour’. Planen var egentlig at sæsonen skulle have haft premiere i oktober, men en række uheldige forløb har forsinket produktionen. Richard Hammond kørte galt i Schweiz og fik bilen til at brænde op, mens Jeremy Clarkson blev ramt af lungebetændelse. Derfor blev premieren udskudt til i dag, 8. december.

I den nye sæson er der flere ting som har ændret sig. Den første store ændring er at de har droppet at rejse rundt i verdenen med deres telt. I stedet er det nu placeret i England, ikke ret langt fra Jeremy Clarkson’s hus. Denne ændring virker til at have en god effekt, da værterne nu ikke behøver at introducere et nyt land i hver episode. Det virker også til at de tre værter er mere naturlige og afslappet på engelsk jord. I afsnittet fortæller de også at “verdenen er stadig deres legeplads”, og det er også rigtigt. I denne sæson har de testet 63 biler i 14 lande.

I denne episode skal de tre tosser teste om det er fortiden, nutiden eller fremtiden der er bedst. Altså bedst i forhold til biler selvfølgelig. Richard Hammond har fået lov at bestemme hvor trioen skal hen og teste det, og der er valget faldet på Schweiz.

Clarkson kører en Lamborghini Aventador X der repræsentere fortiden, May kører en nutidens Honda NSX og Hammond triller rundt i en elektrisk Rimac Concept One, der repræsenterer fremtiden.

Det meste af tiden er deres ‘Grand Tour’ i Schweiz en underholdende affære med en masse behagelige og sjove episoder. Som deres tur igennem en schweizisk by, hvor Clarkson’s bil har svært ved at køre rundt i gaderne og da de besøger en masse attraktioner i en by, udelukkende fordi det er det eneste sted Hammond’s elektriske bil kan oplades i køreafstand fra deres hotel.

Det hele bliver dog meget dramatisk da de skal deltage i ‘Hill Race’. Efter Hammond har gennemført sin omgang ender han dog med at køre ud over siden på bjerget, og sætter bilen i brand. Heldigvis ved vi dog at han slap for livstruende skader, men dramatisk ser det ud. Clarkson og May håndterer det på en perfekt humoristisk måde, hvor de blandt andet gør grin med hvornår han sidst kunne tage hjem fra arbejde uden det foregik med en lægehelikopter, for derefter at blive ved med at tale om alt andet end hvad der var sket med Hammond.

De dårlige elementer er, heldigvis, droppet

Sidste år var der i programmet et par segmenter der ikke var populære blandt seerne. Først og fremmest var der den Stig lignende karakter ‘The American’. Han var slet, slet, slet, slet, slet ikke sjov. Overhovedet. Det var der ikke rigtig nogle der synes, og konsekvensen er den at ‘The American’ har fået sparket tilbage til USA.

Executive producer Andy  Willman siger om beslutningen: “Vi fik en følelse af at ingen kunne lide The American – racerkøreren. Så han har fået sin P45, så han er færdig og vi har en anden kører.”

Et andet segment der ikke var populært blandt seerne var ‘Celebrity Brain Crash’. Et segment hvor de hver uge inviterede en ny kendis i studiet, som på tragisk vis døde inden de nåede frem til studiet. Det segment har de valgt at droppe, for som Richard Hammond sagde i programmet “Det gør vi ikke mere fordi i alle sammen hadede det”. Og ja, det gjorde vi. Det var sjovt første uge, men ikke de næste 10 uger.

De har i denne sæson derfor erstattet ‘Celebrity Brain Crash’ med et nyt segment de har valgt at kalde ‘Celebrity Face Off’ (forkortet ‘Celebrity F Off’). Det nye segment går ud på at to kendte mennesker skal køre om kap på en ny testbane i en Jaguar. I denne uge skulle det afgøres hvem der er “verdens hurtigste tidligere talentshow dommer”. Kampen stod mellem Ricky Wilson (tidligere dommer i Voice UK) og David Hasselhoff (tidligere dommer i Britain og America’s Got Talent). Det segment virker til at fungere langt bedre end deres ‘Celebrity’ segment i første sæson.

Lovende start med plads til forbedringer

Alting var ikke perfekt i denne første episode. Jeg savner stadig lidt af de udfordringer de havde i Top Gear, som for eksempel når de skulle bygge en bil de skulle kunne overnatte i, eller bygge en bil de kunne sejle fra England til Frankrig i eller udfordre hinanden i hvem der kunne købe den bedste bil til under 10.000 kroner. Sådan nogle udfordringer savner jeg, men man har jo lov at håbe at de kommer senere i sæsonen.

De har dog fjernet noget af det der ikke fungerer så godt i sæson 1, og det gør at man i år står med et program der er langt bedre tilrettelagt og føles mere naturlig og ægte. Samtidig med det kan man godt mærke at de ikke mangler penge at lave programmet for. Kvaliteten er nemlig i top, og det er super flot filmet, faktisk er denne sæson filmet i 4K(!).  Mine forhåbninger for resten af sæsonen er stadig høje, og jeg regner med at det bliver en endnu bedre sæson end sæson 1.